Uutiskirje 16.3.2022

Hei pitkästä aikaa,

Vaikka uutiskirjeiden kanssa on eletty hiljaiseloa, Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistyksessä on alkuvuonna pikkuhiljaa edistetty toimia, joilla Jyrkin elämäntyön jatkumista halutaan tukea:1. Kasvimaa.org: Yhdistyksen hallitus on päättänyt ottaa Kasvimaa.org-keskustelualustan osaksi yhdistyksen toimintaa. Kasvimaa on muutaman aktiivin aloittama keskustelualusta, jonka tavoitteena on rakentaa laadukasta keskustelua vihreistä teemoista yli yhdistys- ja puoluerajojen. Jyrki uskoi vahvasti dialogiin ja parhaiden argumenttien voittoon. Uskommekin, että tällaisen alustan tukeminen olisi myös Jyrkin toive. Kasvimaa jakaa myös Jyrkin huolen digitaalisen vallankäytön keskittymisen riskeistä. Poliittisen keskustelun sitoutuminen suuriin digitaalisiin monopoleihin on huono asia. Digijäteillä on liikaa insentiivejä kärjistyttää keskustelua, ohjata yhteisöjä kohti konflikteja ja vääristää mainosten kautta eri teemojen näkyvyyttä. Viimeaikaisten näyttöjen perusteella näin myös käy. Siksi haluamme, että tarjolla on kaupallisista alustoista itsenäinen keskustelufoorumi.

Yhdistyksen rooli on rahoittaa Kasvimaan toimintaa, hallinnoida rahaliikennettä ja sopimuksia, ja rekrytoida sopivia vapaaehtoisia. Viime kädessä yhdistyksen hallitus on vastuussa myös foorumin moderointilinjasta, joka kuitenkin ensisijaisesti rakennetaan Kasvimaan yhteisössä.

Kasvimaa on lähtökohtaisesti kaikille avoin keskustelualue, mutta yhdistys tulee hyödyntämään sitä myös oman toimintansa järjestämiseen ja yhdistyksen sisäiseen keskusteluun. Toivomme siis, että kaikki jäsenet rekisteröityisivät Kasvimaahan, ja osallistuisivat sen kuokkimiseen paikaksi, jossa jokainen kokee itsensä tervetulleiksi keskustelemaan teemoista, joista Jyrki ja me muutkin välitimme kovasti. Lisätietoja Kasvimaasta antaa mielellään hallituksen jäsen Janne Peltola (jannepeltola@iki.fi).
2. Säätiön perustamiseen lisävoimia: Olemme jatkaneet säätiön perustamiseen liittyvien suunnitelmien edistämistä. Niiden osalta olemme kuitenkin tulleet siihen lopputulokseen, että säätiön perustaminen ei onnistu puhtaasti vapaaehtoisvoimin, vaan riittävän liikkeen aikaansaamiseksi tarvitaan joku, joka pystyy panostamaan asioihin vähintään puolipäiväisesti. Siksi olemme lähiaikoina käynnistämässä rekrytoinnin, jossa koitamme löytää yhdistykselle toiminnanjohtajan, joka ottaa vastuulleen säätiön perustamiseen liittyvät tehtävät, tärkeimpänä varainkeruun.

Varsinainen työpaikkailmoitus julkaistaan toivottavasti kohtapuoliin, kunhan olemme saaneet sovittua sitä mahdollisesti tukevista yhteistyökuvioista, mutta yhdistyksen jäsenistölle jaamme jo tässä vaiheessa tiedoksi alustavan tehtävänkuvauksen:

“Tehtävässä pääset vaikuttamaan täysin uuden, digiajan säätiön perustamiseen ja miettimään, miten suomalaista tieto- ja tiedepolitiikkaa, compassionate use -hoitoja, nörttikulttuuria ja muita Jyrki Kasvin sydäntä lähellä olleita teemoja voitaisiin parhaiten edistää. 

Tehtäviisi kuuluu:
– Valmistella Jyrki Kasvin säätiön perustamista
– Johtaa säätiön perustamiseen johtavaa varainhankintaa
– Tukea yhdistyksen hallituksen työskentelyä
– Yhteydenpito yhdistyksen erilaisiin sidosryhmiin

Odotamme sinulta:
– Kokemusta yhdistyshallinnosta
– Kokemusta varainhankinnasta
– Hyviä verkostoitumis- ja yhteistyötaitoja
– Taloushallinnon osaamista
– Hyvää organisoitumiskykyä

Arvostamme:
– Kokemusta säätiöhallinnosta
– Yhdistyksen toimialan tuntemusta
– Innovatiivisuutta ja kykyä visioida 2000-luvun säätiötoimintaa
– Hyviä viestintätaitoja
– Aloitekykyä ja itsenäisyyttä”

Tulevasta tehtävästä saa vinkata jo eteenpäin, jos tunnistat jonkun, joka voisi siihen sopia!

3. Jäsenmaksut 2022: Olemme hallituksen piirissä pohtineet, miten toimia yhdistyksen jäsenmaksujen keräämisen kanssa. Alunperin jäsenmaksut asetettiin tyypillisiä yhdistysjäsenmaksuja korkeammaksi, koska tarkoituksena oli mahdollisimman nopeasti saada kerättyä pesämunaa, jonka avulla Jyrkin elämäntyön jatkuminen voitaisiin varmistaa. Tilanne oli yhä sama vielä tämän vuoden jäsenmaksusta päätettäessä yhdistyksen syyskokouksessa lokakuussa, kun Jyrki oli yhä keskuudessamme. Sittemmin tilanne on muuttunut ja varainkeruun fokus siirtynyt. Yhdistys on myös saanut rahankeräysluvan, eli varoja saadaan kerättyä muutoinkin kuin jäsenmaksuin.

Perusteluja löytyy siis sille, että jäsenmaksuja pienennettäisiin, jotta halukkaat voisivat päästä osallistumaan yhdistyksen toimintaan ilman kohtuullisen huomattavaa taloudellista panostusta. Tämän vuoden jäsenmaksun muuttaminen olisi kuitenkin vaatinut ylimääräistä yhdistyksen kokousta, joka ei tuntunut mielekkäältä ajankäytöltä. Päädyimme siis siihen, että jäsenmaksuja kerätään tänä vuonna viime vuoden tapaan: 50 euroa perusjäsenyydestä ja 250 euroa kannatusjäsenyydestä. Toivomme, että mahdollisimman moni uusisi jäsenyytensä, jotta yhdistys voi panostaa säätiön perustamiseen, ja pienemmissä määrin Kasvimaan vauhtiin saamiseen. Helpoiten jäsenmaksut maksaa Holvi-kauppamme kautta, mutta jos toivot muuta maksutapaa, voit olla yhteydessä jäsenrekisterivastaavaamme Tuomas Venholaan (tvenhola@gmail.com).

4. Jyrkin elämäkerta: Jyrkin omaelämäkerta julkaistiin helmikuussa. Ostamalla kirjan yhdistyksen verkkokaupan kautta tuet samalla myös yhdistyksen toimintaa. Valitettavasti korona esti kirjan julkistamiseen liittyvien tapahtumien järjestämisen, mutta pyrimme omalta osaltamme vaikuttamaan siihen, että kirja pysyisi pinnalla. Maanantaina 14.3. julkaistiin haastatteluni Laura Frimanin ohjelmassa Radio Helsingissä, jossa keskustelimme kirjasta ja yhdistyksen toiminnasta. Haastattelu on kuunneltavissa ohjelman nettisivuilta.

Kiitos tähänastisesta tuestasi yhdistyksen työlle. Teemme parhaamme kunnioittaaksemme Jyrkin muistoa ja jatkaaksemme hänen elämäntyötään.

T. Jani Moliis
Puheenjohtaja
Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys ry.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *